Crveni krst Beograd

Foto: Zvanična grafika

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi!


 14. jun 2024.


Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
20 godina proslave davanja - Hvala vam, davaoci krvi!
Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata kojima je potrebna krvi i njene komponente kad je reč o životno ugrožavajućim situacijama kao što su srpasta anemija ili nasledna bolest, talasemija. Transfuzija krvi ili komponenata krvi čini da pacijenti žive duže i kvalitetno. Dodatno, transfuzija krvi je neizostavni prateći činilac medicinskih i hirurških procedura i nezamenljiva je u neonatologiji-u brizi o majci i bebi kao i različitim prirodnim ili izazvanim katastrofama.
U maju 2005. godine, tokom 58. zasedanja Svetske zdravstvene organizacije, Ministri zdravlja iz celog sveta su usvojili deklaraciju o obavezi i podršci dobrovoljnom davalaštvu krvi. U Rezoluciji WHA58.13 definisali su Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i za datum obeležavanja odabrali 14. jun. Rezolucija dodatno podstiče zemlje članice da podrže i primene dobro organizovan, nacionalno koordinisan održiv program davalaštva krvi sa odgovarajućim regulatornim nadzorom na takav način da krvi bude dovoljno da bi se odgovorilo na potrebe pacijenata.
Obeležavanje 20 godina Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi ove godine omogućava da se osvrnemo na postinuća, da se uhvatimo u koštac sa izazovima i projektujemo budućnost u kojoj će bezbedna transfuzija biti univerzalno dostupna. Ovogodišnji slogan je „20 godina proslave davanja: Hvala vam, dobrovoljni davaoci krvi!“ Time se obeležava jubilej od 20 godina obeležavanja ovog dana i ističe ogroman značaj koji davaoci krvi imaju u životima pacijenata i drugih davalaca. Kampanja služi kao prilika da se izrazi zahvalnost za datu krv, plazmu ili trombocite za sve oni koji su spasili mnoge živote. I ne samo to, to je poziv na akciju, motivisanje mnogih drugih pojedinaca da se priključe globalnom pokretu davalaštva krvi.