Grafičko rešenje koje proati promociju zdravlja i radionice

Foto: Pixabay

Realizovana obuka "Promocija zdravlja - životne veštine"


 23. novembar 2022.


Narkomanija ili zavisnost od droga je snažna vezanost osobe za neku psihoaktivnu supstancu, koja se ispoljava kao neodoljiva strast za njenim konzumiranjem. Godine 1957, Svetska zdravstvena organizacija definisala je narkomaniju kao: „stanje periodične ili hronične intoksikacije izazvano ponovljenim unošenjem droge“. Mogu se razlikovati tri vrste zavisnosti: psihičku, fizičku i stanje tolerancije. Koliko će brzo nastupiti i kakva će biti priroda i jačina zavisnosti zavisi od mnogih činilaca: vrste droge i njenih farmakoloških svojstava, od načina, učestalosti, količine i dužine konzumiranja, od ličnosti zavisnika i njegovih potreba, njegove porodične i društvene sredine.

Crveni krst Beograd aktivno komunicira sa različitim strukturama volontera, koji ponekad spojimo kako bi suočili generacijske razlike u pristupu ovako važnoj temi, a pre svega kako bi i jedni i drugi na istoj obuci mogli biti u prilici da jedni od drugih čuju i analiziraju utiske koje ovako veliki zdravstveni problem nameće.

U današnje vreme pričati o zdravim stilovima života, a prevideti jednu od najvećih zdravstvenih pretnji i izazova u vidu istine o drogama nije moguće i nije realno.

Zbog svega gore navedenog Crveni krst Beograd je 23.novembra 2022.godine održao obuku ”Promocija zdravlja-životne veštine”. Volonteri Crvenog krsta- učenici, student i prosvetni radnici, njih 24- oro su tokom ove obuke razgovarali o komunikaciji, odbijanju pritiska vršnjaka, životnim planovima i zabludama i istinama o drogi.

Program “Promocija zdravlja” finansira iz sredstava grada Beograda kroz aktivne ugovore koje Crveni krst Beograd ima zaključene sa  Sekretarijatom za zdravstvo.