Prikaz stanja ogreban dlan koji krvari

Foto: Crveni krst Beograd

Danas tražimo pobednika u RPPSO-u !


 01. jun 2022.


Realistički prikaz povreda, oboljenja i stanja je delatnost koja se bavi oblikovanjem veštačkih povreda i imitacijom stanja povređenih ili obolelih. Zadatak realističkog prikaza u organizacijama Crvenog krsta  jeste da prikaže nastanak, izgled i posledice određene povrede ili stanja na što je moguće realističniji način. Taj zadatak se ispunjava korišćenjem različitih materijala, pribora i rekvizita ali i kombinovanjem znanja iz oblasti anatomije, geneze bolesti i stanja i pružanja prve pomoći.

Danas se realistički prikaz koristi upravo za oslobađanje od straha i to kod budućih medicinskih radnika i lica koja se obučavaju za prvu pomoć.

Koliki je značaj RPPSO-a se upravo vidi kroz obuke prve pomoći i takmičenja prve pomoći.  Pripremanje spasilaca za realne situacije jeste odgovoran posao i zahteva iskustvo i odmerenost. Simulanti koji glume na poligonima verodostojno prikazuju stanja šoka, uplašenosti i zbunjenosti koja se javljaju kod unesrećenih osoba. Unose se u ulogu i ponašaju se kao prava unesrećena osoba kako bi spasioce najadekvatnije pripremili za sve što ih može očekivati.

Sa nama će danas biti ekipe iz 9 organizacija Crvenog krsta koje će nam  u Akademskom parku prikazati kreativnost i znanje, a Vašim gledaocima i čitaocima možemo obezbediti atraktivne kadrove koje su u prilici da vide kao svedoci nesrećnih okolnosti koje se dešavaju ili na filmu.

 

14:30 – 15:00

Долазак такмичара и пријава екипа

15:00 – 15:15

Отварање такмичења

 

15:15

Извлачење повреде и стања

 

15:30

Почетак такмичења

 

16:00

Наступ прве екипе

 

Крај такмичења предвиђен најкасније у 18:00 часова