Otvoren Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike

Foto: ..

Otvoren Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike


 12. decembar 2022.


Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić prisustvovala je danas otvaranju Dnevnog privremenog centra za beskućnike u Lominoj ulici.

Aleksandra Čamagić je podsetila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Crvenim krstom, pruža uslugu privremenog smeštaja licima bez krova nad glavom od 2018. godine.

– Sa prvim hladnim danima otvoren je Dnevni privremeni prihvatni centar za sugrađane kojima je potrebna ova usluga. Radno vreme ovog centra je od 10 do 13 časova. U stalnoj smo komunikaciji sa gradskim Štabom za vanredne situacije, pratimo prognozu vremena. Ukoliko bude potrebe, radno vreme će biti produženo, a kapaciteti prošireni. U realizaciji ove usluge pomagaće nam Gradski centar za socijalni rad i volonteri Crvenog krsta. Adresa Dnevnog prihvatnog centra je Lomina 17, a na istoj adresi su i prostorije Gradskog centra za socijalni rad. To znači da sva lica kojima je potrebna pomoć, mogu da dobiju informaciju o svim uslugama koje su im na raspolaganju. Pored Dnevnog prihavtnog centra, Grad Beograd je osnivač i Prihvatilišta za stara i odrasla lica. Osobe koje imaju potrebu da budu tamo smeštene, kao i one koje dolaze po uputu Gradskog centra za socijalni rad, tamo mogu da dobiju uslugu smeštaja do šest meseci. U Dnevnom prihvatnom centru za beskućnike obezbeđeni su topli napici, obroci, naravno i prostor u kojem mogu da se ugreju, a postoji i usluga kupanja. Takođe, mogu da dobiju čistu garderobu, kao i savete o tome gde bi trebalo da se obrate ukoliko im je potrebna zdravstvena nega – rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je pozvala sugrađane da se ponašaju odgovorno i da, ukoliko prepoznaju da je tokom hladnih dana nekome na ulici potrebna pomoć, prijave slučaj policiji ili Gradskom centru za socijalni rad, koji takođe ima dežurstva.

– Kapacitet Prihvatilišta za stara i odrasla lica je 104 mesta, a trenutno su u toj ustanovi zbrinute 52 osobe. Važno je napomenuti potrebu za dvosmernom komunikacijom, što znači da bi trebalo da lica koja se nalaze na ulici u hladnim danima zatraže pomoć institucija. Ne možemo nikog da smestimo u Prihvatilište bez njegove volje. U narednih nekoliko dana biće otvoren i prostor u kojem će biti obezbeđeno privremeno prenoćište za beskućnike, što će biti prvi slučaj takve usluge u Beogradu. To ćemo takođe uraditi u saradnji sa Crvenim krstom. Za početak će biti obezbeđeno 25 mesta sa prostorom odvojenim za žene i muškarce, budući da su takvi propisi. Ukoliko bude bilo potrebe, i za tu uslugu ćemo proširivati kapacitete – dodala je Aleksandra Čamagić.

Ona je podsetila da Grad Beograd finansira i izdavanje ličnih dokumenata licima koja ih nemaju, što je, kako je rekla, prvi korak ka korišćenju svih drugih usluga socijalne zaštite.

– Po izdavanju rešenja od Gradskog centra za socijalni rad, korisnici se mogu smestiti u Prihvatilište gde će u dužem periodu biti zbrinuti. Nakon toga sledi i dobijanje trajnog smeštaja, što i jeste krajnji cilj sistema socijalne zaštite.

Sekretar Crvenog krsta Beograd Nikola Prica je rekao da je za pet godina, koliko postoje usluge zbrinjavanja beskućnika, sistem postao prilično uhodan.

– Pored toplih napitaka i obroka, lica bez krova nad glavom ovde mogu da zamene odeću ukoliko je mokra ili pocepana, zatim imaju mogućnost tuširanja, a pored svih tih usluga imaju na raspolaganju i psiho-socijalnu podršku. Veoma sam ponosan jer smo nekoliko korisnika uspeli da „sklonimo sa ulice”, pronašli su posao i sada od svog novca iznajmljuju smeštaj – rekao je Prica.

Događaju je prisustvovala direktorka Gradskog centra za socijalni rad Silvia Alavanja.

 

tekst i foto preuzeti sa www.beograd.rs/