Obrenovac i  Lazarevac među najhumanijim opštinama u Srbiji

Foto: Crveni krst Beograd

Obrenovac i Lazarevac među najhumanijim opštinama u Srbiji


 13. jun 2023.


Danas je Crveni krst Srbije uručio priznanje "Najhumaniji grad" za gradove Požarevac, Pirot i Vranje, a u kategoriji  "Najhumanija opština" u Srbiji u oblati dobrovoljnog davanja krvi, za rezultate u 2022.godini dobitnici priznanja su opštine: Preševo, Lazarevac, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica, Obrenovac i Štrpce.

Crveni krst Beograd smatra važnim što su među osam dobitnika priznanja i ove godine prepoznat trud građana  u  opštinama, na kojoj svoj besprekoran rad na akcijama dobrovoljnog davanja krvi, realizuju naše organizacije Crveni krst Lazarevac i Crveni krst Obrenovac.

Kontinuirana podrška naših organizacija u realizaciji i aktivaciji humanosti u sredinama u kojima obavljaju humanitarnu delatnost, presudne su u promovisanju dobrovoljnog davalaštva krvi u Beogradu. Predanost naših kolega na terenu i ove godine učinila je da se osećamo ponosno jer smo građanima u Obrenovcu i Lazarevcu omogućili da postanu uzor za sve ostale sredine u Srbiji.

Događaj kome smo prisustvovali  sastavni je deo aktivnosti kojima se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Paviljon Cvijete Zuzorići, bio je mesto ne samo okupljanja humanih građana koji učestvuju u aktivnostima dobrovoljnog davanja krvi, već je bio i mesto okupljanja mladih i kreativnih pojedinaca koji su svojim likovnim, literarnim, grafičkim i video materijalima poslali poruku da se humanost gradi svim kapacitetima u okviru konkursa "Krv život znači". Među dobitnicima nagrada su učenici iz Mladenovca, Savskog venca, Surčina, Starog grada, Grocke i Zemuna.

Sve aktivnosti Crvenog krsta Beograd, i apsolutno svih organizacija Crvenog krsta u Srbiji imaju za cilj da istakne važnost dobrovoljnog davalaštva krvi i da se zahvale svim dobrovoljnim davaocima koji su učinili ogroman doprinos u spasavanju života. Vaša podrška, ljubaznost i humanost su svetli primeri koji inspirišu druge da se uključe i pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Drage kolege iz nagrađenih sredina, a pre svega dragi davaoci, hvala vam što ste svojim gestom nesebične solidarnosti postali deo ove velike zajednice koja širi humanost i pomaže onima kojima je najteže. Vaša posvećenost je neprocenjiva i zajedno gradimo svetliju budućnost za sve.