Foto: Crveni krst Beograd

Obeležen Svetski AIDS dan


 02. decembar 2022.


Pоvоdоm Svеtsкоg AIDS dаnа, 1. dеcеmbrа, Crveni krst Beograd je danas pred prepunim amfiteatrom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu realizovao predavanje pod nazivom “Naoružaj se znanjem i voli sigurno”.

Na veliko zadovoljstvo prisutnih ovaj skup je otvorila zamenica gradonačelnika Vesna Vidović koja je još jednom istakla da Beograd nastavlja da unapređuje programe promocije zdravlja i jačanje edukativnih kapaciteta Crvenog krsta Beograd na osnovu kojih će sedamnaest organizacija Crvenog krsta u glavnom gradu biti u prilici da još više podstiču i promovišu zdravstvenu delatnost.

Kako je ovo predavanje realizovano u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu studente je pozdravio Dekan prof. dr Saša Jakovljević koji je okupljene učesnike informisao o važnosti ovog predavanja i izrazio veliko zadovoljstvo jer je ispred sebe imao veliki broj studenata koji su odvojili vreme za predavanje kojim se stiču dodatna znanja na osnovu kojih je pre svega moguće voleti sigurno!

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, dr. Marija Obradović, pozdravila je prisutne i istakla značaj Centra za prevenciju side i PPI , savetovališta i besplatnog testiranja.

Prim dr sc med Mila Paunić, epidemiolog Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd na sjajnom predavanju uspela je da odličnim predavanju podstakne mlade da se odvaže i postave pitanja koja ih interesuju. Slobodno možemo reći da smo danas ponosni na svest i zrelost mladih ljudi koji su pre svega spremni da urade sve kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Predsednik Crvenog krsta Beograd Milan Mirković u obraćanju motivisao prisutne volontere i studente da se priključe programima Crvenog krsta, i da svoje vreme usmere na podsticaj i razvoj svesti o tome da znanje o problemima današnjice treba širiti kroz mrežu volontera, jer na taj način možemo biti sigurni da je  problem prisutan u društvu, a naročito kada u istom momentu imamo i rešenje za neki problem kroz metode zdravstvene prevencije.

Na samom kraju kroz jednu zanimljivu online proveru znanja petnaest učesnika je dobilo vredne nagrade od strane kompanije Nike kao mali znak pažnje i nagradu za brzinu i tačnost u kvizu u kome je učestvovalo više od 90 prisutnih studenata koji su koristeći aplikaciju menti bili u prilici da oprobaju svoju brzinu i stečeno znanje.

Ova aktivnosti, kao druge aktivnosti koje Crveni krst Beograd organizuje, podržana je od strane grada Beograda-preko Sekretarijata za zdravstvo kroz projekat promocija zdravlja.