Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije  dobrovoljno je dao krv

Foto: Crveni krst Beograd

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije dobrovoljno dao krv


 27. februar 2022.


Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije  dobrovoljno je dao krv na akciji Crvenog krsta koja je realizovana u parohijskom domu Hrama Svetog Save.

Njegova Svetost je putem društvenih mreža i u vidu saopštenja dao blagoslov za akcije koje su ovog vikenda bile u planu Crvenog krsta i Instituta za transfuziju krvi Srbije. Svi oni koje prate aktivnosti SPC, kao i društvene mreže Crvenog krsta mogli su videti javni poziv koji je upućen sveštenstvu i verujućem narodu, a sve to kako bi se akcije dobrovoljnog davanja krvi realizovale na više lokacija u organizaciji Pravoslavnih hramova, Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Srbije.

Na akciji koja je realizovana u parohijskom domu Hrama Svetog Save njegovu Svetost dočekali su predsednik Crvenog krsta Beograd dr Vesna Libek, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović kao i sekretar Crvenog krsta Beograd Ivana Marisavljević Dašić. Ovu akciju su podržali volonteri Crvenog krsta Vračar, a na ovoj akciji je danas donirana 51 jedinica krvi.

Današnji dan pokazao je veliku humanosti i odgovornost naših građana pa su tako i organizacije Crvenog krsta Novi Beograd , Crvenog krsta Voždovac i Crvenog krsta Stari grad u saradnji sa ekipama Instituta za transfuziju krvi Srbije pružale podršku na akcijama dobrovoljnog davanja krvi pa na taj način svim Beograđanima velikog srca možemo reći jedno veliki hvala jer je danas u Hramu Sv. Jovana Vladimira prikupljena 51 jedinica krvi, u Hramu Aleksandar Nevski je posetio 49 davalaca krvi, dok je Nikolajevska crkva imala 43 davaoca krvi , a Hram Svetog vasilija Ostroškog je danas bilo mesto na kome je 36 humanih građana doniralo krv. Ukupan broj prikupljenih jedinica krvi na današnjim akcijama je 230 jedinica, ali je važno naglasiti da je na svakoj akciji evidentiran veći broj sugrađana koji su ponudili svoju krv ali koji zbog trenutnog zdravstvenog stanja nisu bili u mogućnosti da ovog puta postanu deo nečijeg oporavka.