KAMP MLADIH LIDERA - NOVA SNAGA CRVENOG KRSTA


 13. oktobar 2023.


U odmaralištu Crvenog krsta Beograd u Bogovađi, od 5. do 9. oktobra, odigralo se nešto izuzetno — događaj koji stoji kao svetionik nade i promena u nastajanju. Crveni krst Beograd okupio je mlade volontere, buduće lidere Crvenog krsta, za impresivno i transformativno iskustvo. Ovaj kamp nije bio samo još jedan događaj u kalendaru; to je bila investicija u budućnost, svedočanstvo trajnih vrednosti humanosti i posvećenosti oblikovanju lidera koji će pokretati pozitivne promene u našim zajednicama.

Kamp je održan u odmaralištu Crvenog krsta u Bogovađi, mirnom i idealnom ambijentu za okupljanje mladih volontera.

Kampu je prisustvovalo ukupno 20 entuzijastičnih mladih volontera Crvenog krsta. Oni su predstavljali 13 organizacija Crvenog krsta iz Beograda, starosti između 13 i 25 godina.

Ciljevi kampa su bili usmereni na:

  • Razvoj veština: Edukovati mlade volontere o osnovnim veštinama komunikacije, aktivnog slušanja, pisanja projekata i slično.
  • Negovanje liderstva: Negovati liderske kvalitete i osećaj odgovornosti među učesnicima, naglašavajući njihovu ulogu budućih lidera u Crvenom krstu.
  • Umrežavanje i saradnja: Obezbediti platformu za umrežavanje i saradnju među volonterima iz različitih organizacija, omogućavajući im da uče jedni od drugih i grade trajne veze.
  • Inspiracija i motivacija: Inspirisati i motivisati učesnike izlažući ih inspirativnim pričama, uvidima i iskustvima iskusnih volontera i saradnika Crvenog krsta i humanitarnih stručnjaka.
  • Uticaj na zajednicu: Usaditi osećaj dužnosti i posvećenosti zajednici, ohrabrujući učesnike da svoje novostečene veštine i znanje vrate u svoje lokalne ogranke Crvenog krsta i iniciraju pozitivne promene u svojim zajednicama.

Zahvaljujući izuzetnim predavačima svi ciljevi su uspešno realizovani. Imali smo to zadovoljstvo da se među predavačima nadje i Igor Jezdimirović  iz udruženja Inženjeri zaštite životne koji je pružio učesnicima vredan uvid u razlike između civilnog sektora, vladinog i privatnog sektora. Pored pružanja ovog vrednog konteksta, Igor Jezdimirović je vodio i radionice o pisanju predloga projekata. Ova praktična sesija opremila je učesnike veštinama i znanjem neophodnim za kreiranje dobro strukturiranih i ubedljivih predloga projekata.

Da bi bili u mogućnosti da svoje organizacije, naši mladi volonteri i budući lideri Crvenog krsta, na najbolji mogući način predstavljaju detaljan uvid u najznačajnije informacije o Crvenom krstu pružila je učesnicima Saša Avram, rukovodilac službe za Međunarodnu saradnju Crvenog krsta Srbije. Sašina stručnost se fokusirala na predstavljanje osnovnih principa Crvenog krsta volonterima, koji su u osnovi misije organizacije. Njeni uvidi i uputstva pomogli su učesnicima da shvate suštinske principe koji vode humanitarni rad Crvenog krsta.

Zahvaljujući Snežani Lukić, rukovodiocu dnevnog boravka „Kornelije“ naši volonteri su opremljeni dragocenim znanjem i empatijom potrebnom za interakciju i podršku osobama sa invaliditetom i autizmom.

Jedna od odlika mladih lidera jeste svakako i sposobnost prenošenja znanja i ideja, pa nam je izuzetnu podršku na kampu pružila Dr med. Sanja Mirković, dugogodišnji volonter i profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja koja je podelila neprocenjive savete volonterima o tome kako da se postane efikasan predavač i edukator. Svojom akademskom pozadinom i stručnošću, pružila je uvid u pedagoške pristupe, tehnike komunikacije i najbolje prakse za angažovanje i edukaciju drugih

Predsednik Crvenog krsta Beograd, dr med. Milan Mirković, otvorio je kamp podelom iskustava sa prvih kampova za omladinske lidere koji su održavani pre dve decenije. Njegovo iskustvo iz prve ruke pružilo je inspiraciju za učesnike, naglašavajući trajnu posvećenost negovanju liderstva mladih unutar organizacije.