In memoriam Stanimir Jevrić


 01. avgust 2023.


Obaveštavamo prijatelje i saradnike Crvenog krsta Beograd da smo na večni počinak ispratili Stanimira Jevrića Jevru, našeg kolegu u penziji, sekretara Crvenog krsta Beograd u periodu 1982 - 1998.godina.

Jevra je bio pouzdan rukovodilac u radnom, ratnom i poratnom, okruženju.

Sukobi na prostoru bivše Jugoslavije zahtevali su brzo i odgovorno vođenje organizacije na čijem je čelu bio, posebno u gradu u kojem je utočište našlo stotine  hiljada stradalnika. Jevra je to radio zahvaljujući svojim izuzetnim organizacionim sposobnostima i veštinama, negujući timski rad i pristup.

Svestan potreba reagovanja u kratkom roku, u Beogradu otvara prvi Prihvatni centar za izbegle u Beogradu 1991.godine, a zbog potrebe zbrinjavanja velikog broja izbeglih otvara i prvi kolektivni centar u Beogradu u Kovilovu, zatim i u objektu Crvenog krsta Beograd u Bogovađi, na Kosmaju...

Uvažavajući potrebe lokalnog stanovništva pogođenog ekonomskim sankcijama pokreće prvi  Program narodnih kuhinja za najugroženije u Beogradu daleke 1992.godine.

Za vreme njegovog mandata uspostavljena je saradnja sa donatorima i predstavnicima međunarodnih organizacija, ali je nastavljena i saradnja sa ustanovama i institucijama našeg grada.

Jevrina inicijativa je bila izgradnja i adaptacija Bogovadje, službenih prostorija naše organzacije, otvaranje prve humanitarne apoteke, pogona za testeninu, a sve ove aktivnosti realizovane su uz podršku brojnih volontera, donatora i zaposlenih u Crvenom krstu.

Jevra je bio posvećen radu u našoj organizaciji i od svojih saradnika nije očekivao ništa manje.

Poštujemo uspomenu na njega , sećamo se zajedničkih trenutaka i izazova sa kojima smo se kroz rad suočavali.