Foto: IFRC

„Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se u spasavanju života“


 14. jun 2022.


Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je u Kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije i obeležiće se 14. juna pod sloganom: „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“

Ovaj dan posvećen je svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji daju krv po principima besplatnosti, anonimnosti i dobrovoljnosti istovremeno skrećući pažnju javnosti na činjenicu da samo redovno davanje krvi obezbeđuje dovoljne količine krvi i komponenata krvi sistemima zdravstvene zaštite širom sveta.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obeležava još od 2005. godine kada je opredeljeno da za datum bude odabran 14. jun u čast rođendana Karla Landštajnera, naučnika koji je otkrio današnji krvno grupni sistem i Rh faktor.

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spasavanju miliona života svake godine. Ona pomaže onkološkim, hematološkim bolesnicima, pacijentima u hitnim stanjima, produžava životni vek i poboljšava kvalitet života obolelima, a bez transfuzije nema ni kompleksnih medicinskih i hirurških zahvata.

Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna je Meksiko siti.

U Beogradu će se na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi održati akcije dobrovoljnog davanja krvi na Savskom vencu u hotelu „Radison“ uz učešće davalaca krvi iz osam organizacija Crvenog krsta/ Zemun, Barajevo, Vračar, Rakovica, Čukarica, Sopot, Zvezdara i Savski venac/ , u Domu kulture u Studentskom gradu na Novom Beogradu, a tokom nedelje i na Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu i Starom gradu .

Priznanja višestrukim davaocima krvi dodeliće Crveni krst Mladenovac u GO Mladenovac, Crveni krst Novi Beograd u Studentskom gradu, Crveni krst Surćin u Domu penzionera u Bečmenu, Crveni krst Barajeva i Crveni krst Palilule u svojim prostorijama, a Crveni krst Lazarevac 16.juna u Domu kulture.

Ulične podele materijala organizovaće Crveni krst Vračar ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Obrenovac u centru opštine, Crveni krst Stari grad na Trgu Nikole Pašića....

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan praznik!