Foto: Crveni krst Beograd

Desila se nesreća, šta je čija uloga?


 21. oktobar 2022.


Razvoj kapaciteta, naročito u smislu obučavanja ljudskih resursa (volontera i profesionalaca) Crvenog krsta, je osnova neophodna za efikasan i uspešan odgovor na nesreće. U tu svrhu danas realizujemo obuke za nove članove jedinica za delovanje u nesrećama Beogradskih organizacija Crvenog krsta.

Uz veliku podršku Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Crveni krst Beograd danas 21.10.2022.godine realizuje osnovnu obuku koja će trajati do 23.10.2022.godine.

Ovu ozbiljnu obuku započinjemo pitanjem koje glasi: Dogodila se nesreća, šta je čija uloga?

Obuci prisustvuje ukupno 21 volontera, a obuka se sprovodi u skladu sa programom osnovnog obučavanja članova jedinica Crvenog krsta Srbije. Cilj ovih obuka je jačanje kapaciteta lokalne organizacije Crvenog krsta i osposobljavanje članova za pravovremeno, efikasno i pravilno reagovanje u vanrednim situacijama.

Standardizovan program obučavanja omogućava da volonteri iz različitih organizacija Crvenog krsta steknu ista znanja i veštine. Njihove uloge i zadaci, kao članova jedinica operativnih organizacija, definisane su i ulogama Crvenog krsta u sistemu smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama sa kojima svaki polaznik mora biti upoznat. Neke od tema su kapaciteti Crvenog krsta, nivoi operativnog delovanja unutar mreže Crvenog krsta, minimumi Sfere standarda i tehnike komunikacije. Pružanje pomoći ugroženim ljudima, osnove magacinskog poslovanja, evakuacija i zbrinjavanje i formiranje prolaznog prihvatilišta su takođe teme koje se obrađuju u sklopu osnovne obuke. Predavanja, praktični deo obuke, završnu vežbu, pismeni i usmeni test realizuju instruktori za delovanje u nesrećama zajedno sa kandidatima za instruktore iz ove oblasti.