postavka prihvatnog centra za smeštaj lica

Foto: Crveni krst Lazarevac

Danas obeleležavamo Međunarodni dana smanjenja rizika od katastrofa


 13. oktobar 2022.


Povodom 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Crveni krst Beograd sa organizacijama Crvenog krsta na teritoriji Beograda, realizovaće vežbu evakuacije. Vežba evakuacije je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru programa po osnovu člana 15. Zakona o Crvenom krstu Srbije. Cilj realizacije vežbe evakuacije je promovisanje programa sa zadatkom podizanja svesti o potrebi za edukacijom u ovoj oblasti. Takođe, vežba se organizuje kako bi i učenici i prosvetni radnici bili pripremljeni da brzo i adekvatno reaguju u slučaju nesreće.

Imajući  u  vidu različite studije slučaja o posledicama klimatskih promena Crveni krst Srbije kao sastavni deo integrisanog sistema zaštite i spasavanja sačinio je program informisanja i obučavanja iz oblasti smanjenja rizika i ublažavanja posledica od  elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

 Crveni krst Srbije program “Smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti”  realizuje od 2016. godine za učenike trećeg razreda osnovnih škola. Cilj programa je jačanje kapaciteta i otpornosti lokalne zajednice podizanjem svesti o sistemima ranog upozoravanja i spremnosti za sprovođenje mera lične i uzajamne zaštite. Crveni krst Beograd Program “Smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti” (DRR) sprovodi uz podršku Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima i Grada Beograda.

 

PREGLED LOKACIJA NA KOJIMA SE REALIZUJE VEŽBA

Barajevo – OŠ Knez Sima Marković 

Vračar – 6 osnovnih škola (Vladislav Ribnikar, Narodni Heroj Siniša NIkolajević, Svetozar Marković, Kralj

Petar 2. Karađorđević, Jovan Miodragović i Sveti Sava)

Voždovac – OŠ Jajinci, 

Grocka – OŠ Ivo Lola Ribar, Begaljica, 

Zemun – OŠ Branko Pešić, 

Zvezdara – OŠ Ivan Goran Kovačić,

Lazarevac – OŠ Dule Karaklajić, 

Mladenovac – OŠ Momčilo Živojinović,

Novi Beograd – OŠ Nadežda Petrović, 

Obrenovac – OŠ 14. Oktobar,

Palilula – OŠ Vlada Aksentijević, 

Savski venac – OŠ Vojvoda Radomir Putnik 

Stari grad – OŠ Drinka Pavlović,