Daj kr! Neka svako srce kuca

Foto: Crveni krst Beograd

Danas je Svetski dan davalaca krvi! Daj krv, neka svako srce kuca!


 14. jun 2021.


Danas obeležavamo još jedan Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi pod sloganom: „Daj krv. Neka svako srce kuca“.
Crveni krst Srbije povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi organizuje svečanost uručenja priznanja za najuspešnije sredine u davalaštvu krvi u 2019. i 2020. godini kao u uručenje nagrada učenicima koji su ove godine bili najuspešniji u umetničkom izražavanju na konkursu „Krv život znači“.
O Svetskom danu
Počev od 2005. godine, kada su 192 zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije proglasile njegovo međunarodno obeležavanje, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi redovno se obeležava na globalnom planu. Neizmerna zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva, predstavlja noseću ideju obeležavanja ovog datuma.

Za obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun iz posebnog razloga: na ovaj dan, 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine.

Prvi davalac krvi u Srbiji bio je Budimir Gajić, iz Belanovice kod Ljiga. Na predlog dr Nikole Krstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca, Budimir Gajić borac sa prve liniji fronta, u poljskoj bolnici u okolini Soluna, krajem 1916. godine kao dobrovoljac prvi se javlja i daje krv za nepoznatog ranjenika. Sledećeg jutra odbio je ponuđenu poštedu i sa svojim saborcima otišao u novu borbu.
Kako se posle II svetskog rata razvijala transfuziološka služba u Srbiji, tako je pedesetih godina XX veka započela saradnja na promociji, regrutovanju i zadržavanju davalaca krvi transfuzioloških službi i Crvenog krsta koja traje i danas.
Konkurs „Krv život znači“
Ove godine u odnosu na poslednjih petnaest godina koliko se realizuje ovu akcija, ostvaren je najbolji odziv škola i učenika na konkurs „Krv život znači“ koji je Crveni krst Srbije sproveo uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Za nagrade konkurisao je 28.291 učenik iz 583 osnovne i 146 srednjih škola iz ukupno 110 sredina u Srbiji.