Našminkana povreda stopala

Foto: Crveni krst beograd

Crveni krst Beograd realizovao takmičenje u RPPSO


 01. jun 2022.


Crveni krst Beograd juče je realizovao takmičenje u Realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja (skraćeno RPPSO). U najavnom mejlu već vam je pružena informacija o ovom programu koji se bavi oblikovanjem veštačkih povreda i imitacijom stanja povređenih ili obolelih. Zadatak realističkog prikaza u organizacijama Crvenog krsta  jeste da prikaže nastanak, izgled i posledice određene povrede ili stanja na što je moguće realističniji način. Taj zadatak se ispunjava korišćenjem različitih materijala, pribora i rekvizita ali i kombinovanjem znanja iz oblasti anatomije, geneze bolesti i stanja i pružanja prve pomoći.

 

Danas se realistički prikaz koristi upravo za oslobađanje od straha i to kod budućih medicinskih radnika i lica koja se obučavaju za prvu pomoć.

Koliki je značaj RPPSO-a se upravo vidi kroz obuke prve pomoći i takmičenja prve pomoći.  Pripremanje spasilaca za realne situacije jeste odgovoran posao i zahteva iskustvo i odmerenost. Simulanti koji glume na poligonima verodostojno prikazuju stanja šoka, uplašenosti i zbunjenosti koja se javljaju kod unesrećenih osoba. Unose se u ulogu i ponašaju se kao prava unesrećena osoba kako bi spasioce najadekvatnije pripremili za sve što ih može očekivati.

 

Kako je ova aktivnost sastavni deo programa prve pomoći, jer po svojoj suštini čini najveću podršku edukativnom i takmičarskom procesu, onda i ne čudi što vas danas izveštavamo samo sa najzanimljivijim fotografijama koje pokazuju veštinu naših šminkera i simulanata, jer na taj način proglašenje pobednika u tri kategorije ostaje tradicionalno deo manifestacije zatvaranja Gradskog takmičenja u pružanju prve pomoći koje se organizuje u subotu 04.06.2022.godine na celom prostoru Kalemegdanske tvrđave.