Foto: Crveni krst Beograd

Dani porodice Beograđanima donose Obuku prve pomoći za roditelje


 13. maj 2024.


Beogradski dani porodice podstakli su nas da Beograđanima poklonimo tri zanimljiva događaja koji su namenjena afirmaciji humanosti i korisnih veština kojima se čuvaju porodične vrednosti. Uz podršku naših sedamnaest organizacija za Beograđane smo spremili program na dve bine i konceptom ga prilagodili kako bi zajedno slavili ljubav i život. 

U 10:00 časova na bini kod Servantesa Crveni krst Beograd šalje jedinstvenu poruku humanim Beograđanima kroz proglašenje pobednika umetničkog konkursa “Krv život znači”. Ovaj jedinstven vid aktivacije talenta i realnih potreba za rezervama krvi šalje jasnu poruku Čoveku u nevolji je potreban Čovek, a krv je jedini lek koji nema alternativu. Uručenje nagrada pobednicima, koji su se takmičili u likovnim, literarnim i video radovima, ponudili su javnosti stotine umetničkih radova koji imaju jasnu poruku da se osećaj za humanost stiče, uči i sazreva u porodici. Za sve humane Beograđane nakon završetka ove ceremonije Crveni krst Beograd je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi “KBC Zemun” postavio i mobilni punkt za davanje krvi u Knez Mihajlovoj ulici koji će biti spreman da primi dobrovoljne davaoce krvi od 10:00 do 14:00 časova. 

Trg Republike od 18:00 časova do 19:00 časova za posetioce manifestacije “Dani porodice” po prvi put Beograđanima daje priliku da vide jednu od najtraženijih obuka Crvenog krsta Beograd. Prva pomoć za roditelje je po svom konceptu i formatu zamišljena kao dinamičan i proaktivan odnos instruktora prve pomoći  i učesnika, koji koristeći savremena sredstva u vidu trenažera i lutki sklanjaju najveću brigu svakog roditelja, a to je šta kada se dete kroz igru povredi. Svesni činjenice da se najveći broj povreda dešava kada su deca pod nadzorom roditelja, pravim savetima i prenetim znanjem osnažićemo sadašnje i buduće roditelje da ono što im je najvrednije čuvaju znanjem! 

Naš primarni cilj je da mlade roditelj, kao i one koji to tek treba da postanu naučimo da prepoznaju znake i simptome bolesti ili povrede kod svoje dece, a sve to kako bi ukazali neophodnu pomoć pre nego što kontaktiraju službu hitne medicinske pomoći. 

Povređivanje je svakako stresno, naročito kada su deca u pitanju. Poznavanje nekoliko prostih koraka i tehnika pružanja prve pomoći, kao i blagovremeno reagovanje može predstavljati razliku i između života i smrti. Zbog svega navedenog ovaj program osnažuju porodicu i šalje jasnu poruku da ono što je najvrednije čuvamo znanjem!