Evropska nedelja javnog zdravlja obeležena u Beogradu

Crveni krst Beograd

Evropska nedelja javnog zdravlja obeležena u Beogradu


 16. maj 2022.


U periodu od 16. do 20. maja  se u evropskim zemljama obeležava, četvrtu godinu zaredom Evropska nedelja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje tokom čitavog života“. Cilj je unapređenje informisanosti stručne i opšte javnosti o sveobuhvatnosti koncepta javnog zdravlja i promovisanje saradnje u ovoj oblasti. Ovogodišnji slogan ukazuje na značaj očuvanja i unapređenja zdravlja od najranijih dana, sagledavajući zdravlje kao kapacitet i resurs za budućnost pojedinca, porodice i zajednice. Inicijator obeležavanja je Evropsko udruženje za javno zdravlje, uz podršku Kancelarije za Evropu Svetske zdravstvene organizacije.

Tokom navedenog perioda svaki dan je posvećen posebnoj temi. Prvi dan, odnosno 16. maj je posvećen zdravstvenoj pismenosti mladih. Znanja i veštine mladih koje se odnose na traženje informacija u vezi sa zdravljem, njihovo adekvatno razumevanje i postupanje u skladu sa tim su važna odrednica zdravstvenog stanja. Deca i mladi treba da budu u fokusu istraživačkih i programskih inicijativa koje imaju za cilj unapređenje zdravstvene pismenosti, u skladu sa komunikacionim potrebama ove populacione grupe i uz njihovo aktivno učešće. Osnaživanjem mladih kroz razvoj njihovih kognitivnih, socijalnih i emocionalnih kapaciteta grade se zdrava i održiva društva.

Crveni krst Beograd se na poziv Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, pridružuje obeležavanju Evropske nedelje javnog zdravlja kroz organizovanje zdravstveno promotivnih aktivnosti u zajednici i sprovođenje akreditovanih edukacija za zdravstvene radnike i saradnike.

 

#EUPHW