Svetski dan Crvenog krsta

Foto: Crveni krst Beograd

Crveni krst uručio priznanja nagrađenima na konkursu "Krv život znači"


 11. maj 2021.


Povodom Nedelje Crvenog krsta koja traje od 8. do 15.maja  i 11.maja - Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas smo sa početkom u 11,30 časova u Akademskom parku na Studentskom trgu održali manifestaciju „Zajedno smo nazaustavljivi“. Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“  u 2021. godini, obeležiće se u 192. Nacionalna društva.

               Anri Dinan,švajcarski trgovac osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta  rođen je 8.maja 1828.godine. Ovaj datum se kao znak zahvalnosti za napore i akcije koje je činio Anri Dinan , obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.  

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića, 6. februara 1876. godine. Prvi predsednik Crvenog krsta bio je mitropolit Mihajlo Jovanović. Na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta Kneževina Srbija je 1876. godine potpisala  prvu Ženevsku konvenciju.

 Crveni krst realizuje brojne programe, a jedno od javnih ovlašćenja je motivisanje građana za davanje krvi i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 

Manifestaciji koju smo organizovali posetili su predstavnici Crvenog krsta iz različitih programa, predstavnici dobrovoljnih davalaca krvi iz svih opština glavnog grada, predstavnici službi transfuzije krvi i drugih ustanova sa kojima Crveni krst Beograda sarađuje na humanitarnim programima.

Učesnike prijema pozdravili su predsednik Crvenog krsta Beograd prim dr, sc.med Vesna Libek kao I generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Mmiladinović. U prvom delu programa uručena su priznanja organizacijama Crvenog krsta Lazarevac i Zemun. To su organizacije koje su  realizovale godišnji plan prikupljanja krvi u 2019.godini sa preko 5 davanja na 100 stanovnika. Najbolje rezultate postigla je organizacija Crvenog krsta Lazarevac sa 6,06 davanja na 100 stanovnika , a sledi Zemun sa 5,55 davanja na 100 stanovnika.

Povodom Nedelje Crvenog krsta koja traje od 8. do 15.maja  i 11.maja - Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas smo sa početkom u 11,30 časova u Akademskom parku na Studentskom trgu održali manifestaciju „Zajedno smo nazaustavljivi“.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“  u 2021. godini, obeležiće se u 192. Nacionalna društva. Anri Dinan,švajcarski trgovac osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta  rođen je 8.maja 1828.godine. Ovaj datum se kao znak zahvalnosti za napore i akcije koje je činio Anri Dinan , obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.  Prošla 2020.godina , nam je donela mnoge izazove i bilo je potrebno uložiti više napora na obezbeđivanju neophodnih jedinica krvi. Menjala su se i mesta prikupljanja, pa je u jednom periodu i punkt za davanje krvi u Zemunu bio u prostoru Crvenog krsta Zemun, jer je KBC“Zemun“ bio u KOVID sistemu. Ova manifestacija  poslužila je kao prilika i da se uruče priznanja organizacijama Crvenog krsta Mladenovac, Novi Beograd,Voždovac, Čukarica, Rakovica, Zvezdara, Obrenovac, Lazarevac i Zemun za izuzetnu aktivnost u prošloj godini.

Na manifestaciji su uručene 23 nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola-pobednicima konkursa „Krv život-znači“. Ove godine su u Beogradu na konkursu učestvovali učenici 109 osnovnih i  15 srednjih škola sa 3.549 likovnih radova i 746  literarnih radova, a imali smo i osam video radova. U društvu nastavnika I profesora učesnika konkursa dodelom priznanja zatvorena je I ovogodišnja manifestacija, a delić atmosvere i utiske sa današnjeg druženja Vas pozivamo da pogledate na fotografijama.  

 

Za veći broj slika sa ove manifestacije posetite našu foto galeriju ili kliknite na foto link i pristupite fotografijama sa ove aktivnosti.

Tagovi