Prva pomoć u Beogradu


 26. februar 2021.


Edukacija u školama

Najbolji vid edukacije učenika osnovnih i srednjih škola u ovoj oblasti jeste osnovno obučavanje veštinama prve pomoći. Crveni krst Beograd i organizacije Crvenog krsta u svim beogradskim opštinama realizuju obučavanje u školama na celoj teritoriji grada Beograda, a obuke sprovode profesionalci kao i mladi, edukovani volonteri. KONTAKT OCK

Sanitetsko obezbeđivanje javnih manifestacija

Crveni krst Beograd osim obučavanja građana, pruža podršku u obezbeđivanju velikih skupova i manifestacija, od kojih je najveći broj manifestacija sportskog karaktera kod kojih zbog same masovnosti skupova, ali i većeg broja sportista postoji veći rizik od povređivanja.
Veliki je broj sportskih udruženja, klubova, ali i drugih organizacija koji traže podršku Crvenog krsta da sa svojim ekipama dežura na ovim manifestacijama, pored ekipa hitne medicinske pomoći, kako bi se obezbedila što je moguća veća bezbednost učesnika skupova.

Aktivnosti na promovisanju značaja prve pomoći

Crveni krst Beograd pridaje veliki značaj i samom promovisanju značaja prve pomoći kod svih kategorija stanovništva - mladih, roditelja, starijih sugrađana, zaposlenih. Koristimo svaku priliku da na poziv različitih institucija i organizacija održimo kratka edukativna predavanja, radionice i tribine, izvedemo pokazne vežbe pružanja prve pomoći, promovišemo program i podelom edukativnog i propagandnog materijala.

Realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja

Kako bi što na što bolji način pripremili ljude da reaguju u situacijama povređivanja sa što manjom dozom straha, razvijen je program Realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja (RPPSO).
RPPSO obuhvata likovno oblikovanje, kao i imitaciju tj. simulaciju povreda, stanja i oboljenja. To je najočiglednija i najdemonstrativnija metoda pri obuci prve pomoći. Cilj realističkog prikaza, koji je integralni deo programa prve pomoći, jeste privikavanje za efikasno reagovanje onoga ko pruža prvu pomoć u realnim životnim uslovima, bez ili sa što je moguće manje straha i panike.

Takmičenje iz prve pomoći

Još jedan način promovisanja značaja pružanja prve pomoći jeste i takmičenje ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći, koja se godinama već tradicionalno organizuje. Cilj je svakako i omasovljenje broja građana koji imaju bar osnovna znanja i veštine koje neretko mogu spasiti život, a veoma često sprečiti dalje povređivanje. Organizacija takmičenja ekipa prve pomoći praksa je u celom svetu, pa i kod nas, jer se prepoznao višestruki značaj ovakvog vida promovisanja. Tako su i mladi iz Srbije (konkretno Beograda) pohađajući obuku u osnovnim i srednjim školama, postali volonteri Crvenog krsta, a višegodišnjim usavršavanjem u okviru organizacije, čak šest puta postali evropski šampioni znanja u oblasti pružanja prve laičke pomoći.